trapbekleding verwijderen

Trapbekleding verwijderen: een stappenplan voor succes

Trapbekleding verwijderen: niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk als u uw trap wilt renoveren of wanneer u uw huurwoning kaal moet opleveren. Veel mensen wagen zich zelf aan dit project. Toch lijkt het soms onmogelijk om het tapijt van de trap te krijgen. Wat te doen? Hieronder vindt u een stappenplan waarmee het verwijderen van tapijt op de trap zou moeten lukken!

Navigeer snel door dit artikel:

Stappenplan trapbekleding verwijderen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u aan de slag gaat, heeft u een aantal benodigdheden nodig. U gaat het meeste doen met een plamuurmes, maar eventueel heeft u ook een klauwhamer of tang, water en zeep of lijmverwijderaar nodig.

Stap 1: Hoe is de trapbekleding bevestigd?

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe de trapbekleding is bevestigd. Dit bepaalt namelijk hoe u de bekleding moet verwijderen. De meeste vloerbedekking is vastgelijmd, maar het kan ook zo zijn dat uw tapijt is vastgespijkerd. In sommige gevallen is het gelijmd én gespijkerd.

Stap 2: Trapbekleding losmaken

Weet u hoe de trapbekleding is bevestigd? Dan kan het echte werk nu beginnen. Gespijkerde trapbekleding Bij gespijkerde trapbekleding hoeft u vaak alleen de spijkers te verwijderen. Probeer het tapijt een stukje omhoog te tillen. U zult zien dat de spijkers dan ook al naar boven komen. Lukt dit niet? Dan gaat u direct aan de slag met een klauwhamer, tang of koevoet. Begin altijd bovenaan en werk naar onderen. Op deze manier kunt u het tapijt eenvoudig van de trap aftrekken. Komt u er gaandeweg achter dat het gespijkerde tapijt ook nog eens is bevestigd met lijm? Volg dan ook onderstaande stappen. Gelijmde trapbekleding Gelijmde trapbekleding verwijdert u met een plamuurmes. Begin altijd in een hoek waar het tapijt al een beetje los zit. Zo kunt u de trapbekleding het makkelijkst loswrikken. U plaatst het plamuurmes onder het tapijt en begint zo heen en weer te bewegen. Lijkt dit niet te werken? Dan kan het helpen om de trap vochtig te maken. Laat het warme water eventjes intrekken en begin nu weer opnieuw. Als er een stuk van het tapijt los is, kunt u hieraan trekken. Zo maakt u eenvoudig de rest van de trapbekleding los.

Stap 3: Lijmresten verwijderen

Trapbekleding verwijderen zonder lijmresten achter te laten is moeilijk. Er blijven vrijwel altijd wel resten op de trap achter. We raden aan om deze direct na het verwijderen van de trapbekleding te verwijderen. Dit doet u met uw plamuurmes. Vaak zitten de lijmresten zodanig vast dat u het met alleen een plamuurmes niet redt. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen, zoals een sopje met warm water en afwasmiddel. Door de resten vochtig te maken, kunt u ze makkelijker verwijderen met het plamuurmes. Ook kunt u het proberen met cola. Het klinkt een beetje gek, maar het werkt echt. Is er toch zwaarder geschut nodig? Gebruik dan een speciale lijmverwijderaar of ga aan de slag met een schuurmachine. Gaat u uw trap renoveren met overzettreden? Dan is het niet altijd nodig om alle lijmresten volledig te verwijderen. Er komen immers toch treden overheen. Wel is het belangrijk dat de ondergrond vlak is, dus haal grove lijmresten wel weg.

Stap 4: Schuren en schoonmaken

Nu is het tijd voor de nabehandeling. Na het trapbekleding verwijderen, schuurt u de trap lichtjes op. Ook kunt u kleine gaten, scheuren of andere beschadigingen herstellen met opvuller. Zo creëert u een oppervlak dat klaar is voor nieuwe bekleding of overzettreden.

Stappenplan-trapbekleding-verwijderen

Waar op letten bij trapbekleding verwijderen

Trapbekleding verwijderen kan wat voeten in de aarde hebben. Maar met een beetje doorzettingsvermogen kunt u dit heel goed zelf. Voor het beste resultaat is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

  • Om beschadigingen aan de trap te voorkomen, is het belangrijk dat u het tapijt niet te hard los trekt. Zo kunt u het hout onder de trapbekleding beschadigen.
  • Gebruikt u een lijmverwijderaar om hardnekkige lijmresten te verwijderen? Zorg dan dat u de ruimte goed ventileert. Er zitten namelijk chemische stoffen in lijmverwijderaars.
  • Wilt u de trap verven of beitsen? Breng dan altijd een primer aan voordat u aan de slag gaat.

Woning kaal opleveren? Een ontruimer helpt

Moet u uw huurwoning kaal opleveren? Of wilt u uw woning klaar maken voor renovatie? Dit betekent vaak ook trapbekleding verwijderen. Wist u dat ontruimers u kunnen helpen bij deze uitdagende klus?

Ontruimbedrijven doen veel meer dan alleen ontruimen. Ze halen de woning niet alleen leeg, maar kunnen ook helpen bij herstelwerkzaamheden en het bezemschoon opleveren van uw woning. Zo bieden ze hulp bij het herstellen van gaten in de muur, het verwijderen van vloertegels en dus ook het verwijderen van trapbekleding. Geen klus is te veel gevraagd! 

Bent u op zoek naar een ontruimer in de buurt die kan helpen bij herstelwerkzaamheden? Via slechts één aanvraag krijgt u meerdere offertes van ontruimbedrijven. Vervolgens kiest u zelf welk bedrijf het beste past bij uw wensen of budget. Start uw vrijblijvende aanvraag nu!

Veel gestelde vragen over trapbekleding verwijderen:

Hoe krijg ik vastgelijmde vloerbedekking los?

Vastgelijmde vloerbedekking verwijderen is een uitdaging, maar met een plamuurmes krijgt u de meeste resten wel weg. Als het tapijt is vastgelijmd met witte lijm, kunt u de lijmresten eerst laten weken met water en zeep. Als dit is ingetrokken, gaat het verwijderen van de resten makkelijker.

Kan ik cola gebruiken voor trapbekleding verwijderen?

Er zijn veel huis-, tuin- en keukentips voor het verwijderen van trapbekleding. Cola gebruiken is daar één van. Het klinkt een beetje gek, maar door cola over de achtergebleven lijmresten te gieten, kunnen de resten makkelijker loslaten.

Wat kost trapbekleding verwijderen?

Wilt u de trapbekleding laten verwijderen door een professional? Als u het zelf doet, bent u het goedkoopst uit. Vaak kunt u de bekleding ook laten verwijderen door een aannemer of professional in traprenovatie. De kosten van een professional zijn afhankelijk van het aantal traptreden en of u direct nieuwe bekleding laat aanbrengen of niet.

Getagged