Ontruimingsbescherming

Wat is ontruimingsbescherming en hoe werkt het?

huurder heeft u verschillende rechten en plichten. Er zijn een aantal algemene bepalingen in het huurrecht opgenomen, zoals het recht dat u niet zomaar uw woning of bedrijfspand uit kunt worden gezet. Maar er staan ook speciale bepalingen in het Burgerlijk Wetboek, waaronder het recht op ontruimingsbescherming.

Vraagt u zich af of u gebruik kunt maken van ontruimingsbescherming? Wij leggen uit hoe het werkt en wanneer u recht heeft op deze bescherming.

Navigeer snel door dit artikel:

Wat is ontruimingsbescherming?

U heeft vast wel eens gehoord van huurbescherming. Wanneer u recht heeft op huurbescherming mag de verhuurder de huur niet zomaar opzeggen zonder goede reden. Ontruimingsbescherming is iets heel anders. 

Ontruimingsbescherming is opgenomen in artikel 7:230a lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Hier staat: 

“Heeft de huur betrekking op een gebouwde onroerende zaak of gedeelte daarvan en is die zaak of dat gedeelte noch woonruimte, noch bedrijfsruimte in de zin van deze titel, dan kan de huurder na het einde van de huurovereenkomst de rechter verzoeken de termijn waarbinnen ontruiming moet plaats vinden, te verlengen. Het verzoek moet worden ingediend binnen twee maanden na het tijdstip waartegen schriftelijk ontruiming is aangezegd.” [1]

Ontruimingsbescherming betekent dat huurders de datum van ontruiming kunnen uitstellen. Er staat in de wet dat huurders altijd recht hebben op twee maanden bescherming. Dit betekent dat de verhuurder pas twee maanden na het beëindigen van hun huurcontract het pand mag ontruimen. Echter, huurders mogen verlening van ontruiming aanvragen. Deze verlenging kan maximaal één jaar duren.

Het doel van deze wet is om te voorkomen dat huurders van de op andere dag op straat komen te staan. Met verlening van ontruiming krijgen huurders tijd om een goede oplossing te vinden. Deze wet is niet bruikbaar voor huurders van woonruimtes, maar wel voor huurders van bedrijfsruimtes, zoals kantoren, fabrieken, garageboxen en sportscholen.

Voorbeeld ontruimingsbescherming

Misschien klinkt de uitleg van de term ontruimingsbescherming nog een klein beetje abstract. Vooral als u niet bekend bent met wet- en regelgeving rondom het huurrecht is het soms lastig om te weten wanneer deze wet bruikbaar kan zijn. Daarom volgt een voorbeeld van de praktijk. 

Stel, u heeft een bedrijfsruimte gehuurd met een huurcontract tot en met 31 maart. De verhuurder wil dit contract niet verlengen. In het huurcontract staat geen opzegtermijn, waardoor u uw bedrijfsruimte per direct op 1 april moet verlaten. De verhuurder moet u schriftelijk op de hoogte brengen van een ontruimingsdatum. Deze ontruimingsdatum mag nooit voor het einde van het huurcontract zijn. 

Omdat u nog geen andere ruimte heeft gevonden, wilt u nog een tijdje in het pand blijven zitten. Als huurder heeft u standaard recht op twee maanden ontruimingsbescherming. Dit betekent dat de verhuurder het pand pas twee maanden na beëindiging van het huurcontract mag ontruimen. Maar dit geeft u niet voldoende tijd om een vervangende ruimte te vinden. U als huurder mag de ontruiming wettelijk uitstellen door de ontruimingsbescherming te gebruiken. Deze verlenging duurt maximaal één jaar.

Voorbeeld ontruimingsbescherming

Dit is belangrijk om te weten

Wanneer het huurcontract van uw bedrijfspand is beëindigd, kunt u de ontruimingsdatum altijd met twee maanden uitstellen. Dit is de automatische ontruimingsbescherming. Heeft u meer tijd nodig? Dan moet u binnen deze twee maanden een verzoek tot verlenging indienen bij de rechter. 

Dit verzoek wordt alleen toegewezen als de belangen van de huurder zwaarder wegen dan de belangen van de verhuurder. Niet iedere huurder krijgt dus bescherming. Een rechter vraagt onder andere naar de reden dat de verhuurder het contract niet wil verlengen. Ook houdt het rekening met betalingsachterstanden, overlast of onbehoorlijk gebruik van de verhuurde ruimte. 

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het huurcontract niet wordt verlengd bij toezegging van de verlenging. Alleen de ontruimingsdatum verschuift. Dit betekent niet dat u gratis gebruik kunt maken van de verhuurde ruimte. U moet nog steeds een vergoeding betalen die in de meeste gevallen gelijk staat aan de huurprijs. [2]

Voor wie is het?

Ontruimingsbescherming geldt niet voor woningontruimingen, maar is voornamelijk bedoeld voor huurders van overige bedrijfsruimten. Dit wordt in de wet ook wel 230a-bedrijfsruimte genoemd. Hiermee bedoelen we onder andere huurder van:

  • Kantoren
  • Bedrijfsruimtes
  • Opslagruimtes
  • Clubhuizen
  • Sportzalen
  • Praktijkruimtes
  • Werkplaatsen
  • Showrooms

Met overige bedrijfsruimtes worden ruimtes bedoeld die geen winkels, horecagelegenheden en woonruimtes zijn. Voor deze ruimten gelden andere regels. 

Wanneer is er geen sprake van ontruimingsbescherming?

In sommige gevallen heeft een huurder geen recht op ontruimingsbescherming. Volgens artikel 230a lid 2 geldt de bescherming niet wanneer de huurder: [1]

  • Zelf de huur heeft opgezegd
  • Toegestemd met de ontruiming
  • Veroordeeld is wegens niet nakoming van zijn verplichtingen

Als de rechter het verzoek voor verlenging afwijst, stelt deze de datum van de ontruiming vast.

Bent u een huurder en wilt u gebruik maken van de ontruimingsbescherming? In dit artikel staat voornamelijk algemene informatie over deze wet voor huurders van overige bedrijfsruimten. Iedere situatie is anders en daarom is het van belang om juridisch advies in te winnen van een advocaat of juridisch adviseur.  

Juridisch advies inwinnen

Bent u een huurder en wilt u gebruik maken van de ontruimingsbescherming? In dit artikel staat voornamelijk algemene informatie over deze wet voor huurders van overige bedrijfsruimten. Iedere situatie is anders en daarom is het van belang om juridisch advies in te winnen van een advocaat of juridisch adviseur.  

Veelgestelde vragen over ontruimingsbescherming:

Is ontruimingsbescherming hetzelfde als huurbescherming?

Nee, huurbescherming houdt in dat een verhuurder het contract van een huurder niet zomaar kan beëindigen. Dit kan alleen als er goede redenen voor zijn. De rechter bepaalt of de huurder wel of niet uw huurcontract kan opzeggen. [3] Ontruimingsbescherming kan niet voorkomen dat de huur eindigt, maar is enkel bedoeld om de ontruimingsdatum te verlengen.

Hoe moet ik ontruimingsbescherming aanvragen?

Verlening van de ontruimingsdatum vraagt u aan bij de rechter. U kunt via een advocaat of juridisch adviseur een verzoek indienen bij de rechtbank.

Moet ik huur blijven betalen tijdens ontruimingsbescherming?

Ja, wanneer u ontruimingsbescherming heeft gekregen en tijdelijk gebruik kunt blijven maken van de gehuurde ruimte, betaalt u een vergoeding aan de verhuurder. Deze vergoeding is vaak hetzelfde als de huurprijs die u voorheen betaalde. Komt u er samen met de verhuurder niet uit over de vergoeding? Dan kan de rechter deze voor u bepalen.

Bronnen:

[1] Maxius.nl. (2025). Art. 7:230a BW –  BW Boek 7 –  Artikel 230a Burgerlijk Wetboek Boek 7 :: Maxius.nl voorheen Lexius.nl. (C) 2025 Maxius.nl. https://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7/artikel230a

[2] Ontruimingsbescherming. https://huurregels.nl/overige-bedrijfsruimte-op-overige-bedrijfsruimte/ontruimingsbescherming-ex-art-7-230a-bw

[3] Ministerie van Algemene Zaken. (2025, januari 31). Heb ik recht op huurbescherming? Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-huurbescherming#