hoarding

Hoarding, wat is het en wat kan je er tegen doen?

U heeft er vast wel eens naar gekeken; programma’s waarbij elke week een persoon met verzamelwoede centraal staat. Het hele huis ligt vol met grote hoeveelheden spullen. U ziet soms letterlijk de bomen door het bos niet meer. Hoarding, ook wel verzamelwoede of een verzamelstoornis genoemd, komt steeds meer onder de aandacht in Nederland.

Navigeer snel door dit artikel:

Wat is hoarding?

Hoarding is misschien niet zo’n bekende term. Maar als we het hebben over verzamelwoede of een verzamelstoornis, weet u vast wat we bedoelen. Hoarding is niet hetzelfde als simpelweg veel oude spullen bewaren op zolder; het is een dwangstoornis waarbij iemand een grote hoeveelheid spullen verzamelt en bewaart. Dit komt vaak voort uit angst om bezittingen weg te moeten doen.

De grote hoeveelheid spullen zorgt ervoor dat een woning niet meer leefbaar is. Normale dagelijkse taken kunnen niet meer uitgevoerd worden en de ruimte wordt steeds viezer en viezer. Een hoarder kan normale spullen verzamelen, zoals poppen, stripboeken of munten, maar ook andere items die normaal gesproken als afval worden beschouwd, zoals voedsel of verpakkingen.

Wist u dat hoarding sinds 2013 opgenomen is in het handboek voor psychische stoornissen? Het heeft niet alleen grote effecten op de mentale gesteldheid, maar ook is het gevaarlijk voor de gezondheid.

Zo herkent u een verzamelstoornis

Het kan lastig zijn om een verzamelstoornis te herkennen. Het begint vaak relatief onschuldig met het bewaren van normale items, maar na verloop van tijd wordt het pas echt problematisch. Daarnaast zonderen hoarders zich vaak af. U mag niet meer op bezoek komen en er is hierdoor minder sociale controle.

Dit zijn kenmerken van hoarding:

  • Veel spullen bewaren

Een hoarder bewaart extreem veel spullen. Deze spullen staan overal in huis; vaak op onhandige plekken. Dit kunnen normale items zijn, maar ook afval.

  • Kan geen spullen weg doen

De persoon ervaart grote moeite met het weggooien van spullen, zelfs als de bezittingen geen waarde hebben. Een hoarder kan geen afscheid nemen of ervaart angst om spullen weg te doen. 

  • Veel rommel in huis

De grote hoeveelheden spullen zorgen voor rommel in huis. Zo is er geen ruimte meer om te koken en ontstaat er een onhygiënische leefomgeving.

  • Beperkingen in het dagelijks leven

Het verzamelen leidt tot beperkingen in het dagelijks leven. Er kunnen geen mensen meer op bezoek komen, de leefomgeving wordt gevaarlijk en ze voelen zich geïsoleerd. 

Verzamelstoornis

Waarom in een hoarder woning leven gevaarlijk is

Hoarding is een groot probleem; het leidt niet alleen tot mentale uitdagingen, maar het zorgt ook voor gevaarlijke situaties. 

  • Ramen en deuren worden geblokkeerd door stapels spullen, wat levensgevaarlijk is in gevallen van nood. 
  • Er wordt niet meer schoongemaakt omdat hier simpelweg geen ruimte meer voor is. 
  • En de ophoping van spullen trekt ongedierte aan, helemaal wanneer er geopende verpakkingen of etensresten worden bewaard.


Leven in een huis van een hoarder is niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk. Voor de bewoners én voor bezoekers.

Wat kan ik er tegen doen?

Het is belangrijk dat een hoarder een passende behandeling krijgt. Wanneer een verzamelstoornis niet behandeld wordt, kan het zorgen voor ernstige beperkingen in het leven.

Gelukkig is er veel hulp beschikbaar, waaronder therapie en het inschakelen van een ontruimer.

  • Therapie:

Cognitieve gedragstherapie helpt bij het leren weggooien van bezittingen en het verminderen van de drang om nieuwe spullen te verzamelen. 

  • Ontruimer of organizer:

Het opruimen van een huis van een hoarder is vaak een grote, tijdrovende klus. Een ontruimer of organizer kan helpen bij het stap voor stap opruimen van een vervuilde woning.

Hulp nodig bij ontruiming bij hoarding?

Hoarding kan leiden tot ongezonde situaties. In sommige gevallen is het essentieel om de woning van een hoarder leeg te halen en schoon te maken. We snappen dat zo’n situatie erg heftig kan zijn en er rekening gehouden moet worden met de verzamelstoornis van de bewoner. Hier kunt u een professionele ontruimer voor inschakelen.

Een ontruimbedrijf heeft ervaring met het opruimen en schoonmaken van woningen van hoarders. Zij kunnen een huis leeghalen na overlijden, maar helpen hoarders ook bij het wegdoen van spullen. Dit doen ze op een respectvolle manier; alles gaat in overleg en er wordt niets weggegooid waar de bewoner niet mee instemt.

Zoekt u hulp? Via Ontruimers Vergelijken vraagt u met één klik op de knop vier verschillende offertes van ontruimers aan. Vergelijk de offertes en kies voor het bedrijf dat het beste bij u past. Vraag nu gratis offertes aan.

Veelgestelde vragen over hoarding

Hoe vaak komt hoarding voor?

Er is niet bekend hoe vaak hoarding precies voorkomt. Volgens schattingen heeft zo’n 2 tot 6% van de Nederlandse bevolking een verzamelstoornis. Deze stoornis komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar wordt vaak pas op latere leeftijd pas opgemerkt. Dit komt doordat de verzamelwoede na verloop van tijd steeds meer impact heeft op de leefomgeving.

Is hoarding te genezen?

Wanneer hoarding niet op de juiste manier wordt behandeld, kan het altijd invloed hebben op iemands mentale en fysieke gesteldheid. Cognitieve gedragstherapie helpt om het gedrag te veranderen en betere keuzes te maken.

Hoe kan ik een hoarder helpen zijn huis op te ruimen?

Wilt u een hoarder helpen zijn huis op te ruimen? Dan moet u veel geduld hebben. Toon begrip en begin met kleine opruimprojecten. Ook kan het helpen om een professionele ontruimer in te schakelen. Een ontruimer weet precies hoe zij om moet gaan met hoarding.

Bronnen:
[1] https://psycholoog.nl/klachten/obsessies-en-dwang/verzamelwoede/

Getagged