Hoe kan je iemand met verzamelwoede helpen?

Hoe kan je iemand met verzamelwoede helpen?

U kent vast wel iemand in uw omgeving die items verzamelt. Stripboeken, munten, poppen of sneakers: deze spullen zijn populair onder verzamelaars. Zij vinden het tof om op zoek te gaan naar nieuwe exemplaren en krijgen een echte kick als ze iets nieuws toevoegen aan hun collectie. Het lijkt relatief onschuldig, maar na een tijdje kan het verzamelen uitgroeien naar verzamelwoede.

Navigeer snel door dit artikel:

Wat is verzamelwoede?

Verzamelen deden we al in de prehistorie. U kent het vast en zeker van de Jagers en Verzamelaars. Vroeger verzamelden we al van alles: van planten en bessen tot beelden en schilderijen. Tegenwoordig gebeurt dit nog steeds. Met verzamelen is niets mis, maar bij sommigen groeit het helaas uit tot verzamelwoede.

Verzamelwoede, ook wel verzamelstoornis of hoarding genoemd, is een psychische stoornis waarbij iemand dwangmatig spullen verzamelt. Dit kunnen spullen met waarde zijn, zoals lp’s of horloges, maar ook hele normale items, zoals verpakkingen of zelfs afval. Iemand met verzamelwoede heeft moeite met het wegdoen van spullen. Hij/zij ervaart angst om spullen weg te moeten doen.

Duidelijke cijfers zijn er niet, maar naar schatting lijdt 2 tot 5 procent van de bevolking aan een extreme vorm van verzamelwoede.

Gevolgen van verzamelwoede

Verzamelwoede kan grote gevolgen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van de hoarder. De persoon vindt het erg lastig om items weg te doen wat zorgt voor een opstapeling van spullen. Het kan er zelfs toe leiden dat een huis onbewoonbaar of zelfs gevaarlijk wordt.

Onleefbaar huis

Iemand met verzamelwoede bewaart vaak verschillende items. Denk aan kleren en boeken, maar ook verpakkingen en etensresten. Het bewaren van deze spullen kan leiden tot schimmel, ongedierte en stank. Bovendien zorgen stapels spullen ervoor dat er vrijwel geen ruimte meer is in de woning. Er kan bijvoorbeeld niet meer gekookt worden omdat het aanrecht helemaal vol staat.

Schaamte

Het idee om spullen weg te moeten doen, geeft veel stress en angst. Bovendien schamen personen met een verzamelstoornis zich voor de situatie. Ze nodigen geen mensen meer uit, wat leidt tot isolatie en soms zelfs tot depressieve klachten.

Financiële gevolgen

Daarnaast kan verzamelwoede ervoor zorgen dat iemand overmatig vaak gaat winkelen. Hij/zij heeft de spullen niet nodig, maar kan de drang niet weerstaan om nieuwe items te kopen. Dit leidt uiteindelijk tot grote schulden.

Hoe kan ik iemand helpen om te stoppen met verzamelen

Hoe kan ik iemand helpen om te stoppen met verzamelen?

Heeft iemand in uw omgeving te maken met verzamelwoede? Dan wilt u diegene graag helpen. Toch kan het lastig zijn om te bepalen hoe u hem/haar moet helpen. Helemaal wanneer diegene geen hulp lijkt te willen. Hieronder delen we een aantal manieren waarop u uw naaste met een verzamelstoornis kunt helpen.

Praat erover

De eerste stap is erover praten met uw naaste. Waarschijnlijk schaamt hij/zij zich over de situatie, dus val de persoon niet aan, maar vertel vanuit uw oogpunt over de situatie. Zeg bijvoorbeeld dat u zich zorgen maakt over de gezondheid of leefbaarheid van de woning. Praten is een goede eerste stap naar hulp.

Psychologische hulp

Verzamelwoede is een psychische stoornis en gaat vaak niet vanzelf over. Daarom kunt u uw naaste informeren over de mogelijkheden voor psychologische hulp. Aangezien mensen met verzameldrang vaak geen hulp willen accepteren, kan het lastig zijn om dit gesprek te voeren. Leg rustig uit welke mogelijkheden er zijn en dwing diegene niet om de hulp te accepteren.

Huis leefbaar maken

Maakt u zich zorgen over de leefbaarheid van de woning? Is het huis bijvoorbeeld onhygiënisch of ontstaan er gevaarlijke situaties? Biedt hulp aan bij het opruimen van de vervuilde woning. U kunt zelf helpen, maar het is ook een optie om een opruimer of ontruimer in te schakelen. Zij gaan met respect om met de situatie.

Hulp nodig bij ontruiming na verzamelwoede?

Verzamelwoede heeft een grote impact op iemands leefomgeving. In de ergste gevallen kan een woning onbewoonbaar worden door het verzamelen. Het is dan belangrijk dat de woning wordt opgeruimd, zowel voor de hygiëne van de persoon als de brandveiligheid.

Een ontruiming na verzamelwoede brengt veel emoties met zich mee. Zowel voor degene met de verzamelstoornis als voor de familie. Het kan daarom een goed idee zijn om een professioneel ontruimbedrijf in te schakelen. Zij helpen een hoarder bij het leeghalen van de woning, maar kunnen ook een huis leeghalen na overlijden.

Wilt u hulp inschakelen? Via Ontruimers Vergelijken vindt u snel een geschikt ontruimbedrijf in de buurt. Doe een aanvraag en ontvang offertes van meerdere bedrijven. Zo kunt u eenvoudig vergelijken op prijs, diensten en beschikbaarheid.

Veelgestelde vragen over hulp bij verzamelwoede:

Is verzamelwoede een ziekte?

Verzamelwoede is geen ziekte, maar een psychiatrische aandoening. De officiële term is verzamelstoornis. Dit is een obsessief-compulsieve stoornis waarbij iemand veel spullen bewaart en deze niet weg kan doen.

Hoe herken je een hoarder?

U kunt een hoarder (iemand met verzamelwoede) herkennen aan: Extreem veel spullen bewaren (ook spullen zonder waarde, zoals afval of verpakkingen), geen spullen kunnen weggooien, gevaarlijke woonomstandigheden door de grote hoeveelheid spullen, schaamte over de situatie.

Is leven in een woning van iemand met verzamelwoede gevaarlijk?

Een woning van iemand met verzamelwoede kan niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk zijn. Dit is het geval wanneer ramen en deuren worden geblokkeerd met spullen, er niet meer wordt schoongemaakt en als er ongedierte in het huis aanwezig is. Het is belangrijk dat een woning weer leefbaar wordt gemaakt middels een woningontruiming.